Ekebyholms Gymnasium

Ekebyholms Gymnasium erbjuder Naturvetenskapligt- och Samhällsvetenskapligt program.

NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET

Att få en stabil grund inom naturvetenskap och matematik i en trygg och öppen skolmiljö är mer än bara behörighet för fortsatta studier.

SAMHÄLLSVETENSKAPS-PROGRAMMET

Studera hur människan och samhället påverkar och fungerar i samspel med varandra både lokalt och globalt.

Gymnasieboende

För dig som inte bor i skolans närhet, finns möjligheter till boende  i naturskön slottsmiljö på skolans campus något stenkast från Ekebyholms skolbyggnad.

Profiler på Natur- och Samhällsprogrammen

 

Nytt för i år är våra profiler som är valbara kurser inom båda programmen.

Profil Körsång

  • Körsång 1 (100p)
  • Körsång 2 (100p)

Vill du blanda nytta med nöje? Intresserad av att sjunga i grupp? Många har kommit fram till att sjunga i grupp gör dig gladare och friskare. Vill du ta del av sångens fördelar? På Ekebyholmsskolan erbjuder vi körsångsprofil till våra studieförberedande program.

PROFIL INTERNATIONELL

  • Internationell Ekonomi (100p)

Borde Sverige gå med i NATO? Vad händer med Brexit? Vilken roll spelar USA i världspolitiken? Borde Sverige ha Euron som valuta? Vad kommer en allt mer globaliserad ekonomi att leda till för Sverige? Är du intresserad av frågor som dessa borde du läsa något av våra studieförberedande program med Internationell Ekonomi.

Profil ledarskap

  • Ledarskap och organisation (100p)

Är du en driven person med kreativa och innovativa idéer? Vill du utveckla dina kunskaper och förmågor om hur man leder en grupp? Vilken organisationstyp är bäst lämpad för en viss verksamhet? Drömmer du om att vara morgondagens ledare? Läs Ledarskap på något av våra studieförberedande program.

Profil volleyboll

  • Idrott och Hälsa 1 Spec Volleyboll (100p)
  • Idrott och Hälsa 2 Spec Volleyboll (100p)

För dig som vill läsa teoretiska ämnen och ett studieförberedande program men tycker att kroppen är lika viktig som huvudet. För att du skall prestera ditt bästa och nå dina akademiska mål i studierna är det viktigt att du tar hand om din kropp och hälsa samtidigt. På vårt gymnasium kan du därför läsa idrott specialisering Volleyboll utöver de obligatoriska Idrott och Hälsa kurserna.

Undervisning

Klasserna på Ekebyholm är små, vilket bidrar till en lugn studiemiljö och gör att lärarna kan ge mer tid och hjälp till varje enskild elev. De små klasserna bidrar även till en speciell gemenskap, inte bara inom den egna klassen eller programmet, utan med hela skolfamiljen.

Välbefinnande och gemenskap

Vi lägger stor vikt vid goda teoretiska och praktiska kunskaper. För oss är även fysiska och sociala aspekter som god hälsa och gemenskap av stor vikt för att du ska få en positiv utveckling på vår skola. Idrott och hälsa i olika former är ett naturligt inslag i livet på Ekebyholmsskolan även på fritiden.

I matsalen serveras enbart vegetarisk mat och på skolan råder naturligtvis förbud mot all slags tobak, alkohol och droger. Vi tror att en hälsosam livsstil gynnar inlärningsförmågan och leder till bättre prestationer. Vi värnar om att våra elever ska få ett sunt helhetsperspektiv på både psykisk och fysisk hälsa.

Ekebyholmsskolan inleder varje skoldag med en kort morgonsamling där tankar för dagen belyser skolans gemensamma värdegrund i form av exempelvis relationsbeteenden, aktuella händelser och människans frihet under ansvar.

Fritidsaktiviteter

Efter skoltid finns det ett brett utbud av aktiviteter att ta del av. För den musikintresserade finns flera olika körer som övar regelbundet och deltar i konserter och framträdanden runt om i Sverige med jämna mellanrum. Det finns även möjlighet att spela ditt instrument individuellt eller med andra i ensemble.

På kvällar, helger och eftermiddagar utnyttjas idrottshallen flitigt av skolans bollklubb. Volleyboll, basket, fotboll, badminton och innebandy är några exempel på aktiviteter som arrangeras.

Vintertid finns sjöisen som inbjuder till skridksoaktiviteter och skidåkning. Årligen hålls även olika idrottsturneringar både mellan skolans klasser och med lag från närområdet.

Naturskönt läge

Skolan är belägen strax utanför Rimbo i natursköna Roslagen. Ekebyholms slott som idag fungerar som skolans lunchrestaurang och gymnasieboende ligger vid sjön Syningen. Undervisningen sker i skolbyggnaden, i idrottshallen och i det nygamla moderna biblioteket med ursprung från senare delen av 1700-talet. I anslutning till skolan finns även en gård med skogsbruk, jordbruk och djurhållning.

Kontakt med andra länder

För att främja internationalisering och goda språkkunskaper arrangerar vi språkresor för gymnasieeleverna till Frankrike, Tyskland, England och Spanien. Under dessa resor får eleverna både träna upp sina språkkunskaper och lära känna kulturen i landet vars språk de studerar.

Ekebyholmsskolan har även systerskolor i Norge, Danmark och Finland och som elev på vårt gymnasium har du möjlighet att spendera drygt en vecka på någon av dessa skolor som utbyteselev. Detta är en unik möjlighet att träffa nya vänner, prova på ett annat skolsystem och knyta internationella kontakter.

En av årets höjdpunkter är SDA-cupen i volleyboll som de fyra nordiska systerskolorna turas om att arrangera. Detta innebär att volleybollaget får resa till en intensiv helg av matcher, sociala aktiviteter och gemenskap.

I samarbete mellan de fyra systerskolorna arrangeras även Nordisk Körfestival som roterar mellan länderna. Under dessa helger träffas de olika körerna för att hålla flera gemensamma konserter. Att lyssna till den stora kör på ca 120 personer som då bildas är en mäktig upplevelse. För att inte tala om att själv vara med och sjunga i den.

Omsorg om andra

Årligen deltar skolans elever i Operation Dagsverke som innebär att eleverna under en dag utför någon form av praktiskt arbete där intäkterna går till barn och unga någonstans i världen som behöver humanitärt stöd för att leva och utvecklas.

Biståndsorganisationen ADRA (Adventist Development and Relief Agency) förmedlar de insamlade pengarna till de människor som är i behov av detta stöd. Syftet är att göra eleverna mer medvetna och få perspektiv på sin omvärld. Skolan vill uppmuntra eleverna att känna glädje i att hjälpa andra, att se hur de själva kan vara delaktiga att visa solidaritet och omsorg för en medmänniska i nöd.

Kom gärna på några prova-på-dagar!

Hör av dig så berättar vi mer!
Ekebyholms Gymnasium
Info@ekebyholm.se
Tel: 0175-754500

Kom gärna på några prova-på-dagar!

Hör av dig så berättar vi mer!
Ekebyholms Gymnasium
Info@ekebyholm.se
Tel: 0175-754500

Anmäl dig till Ekebyholms Gymnasium