Operationdagsverke

internationell Humanitär Utveckling

Har ni hört talas om Ukraina?

Det fanns nog ingen i hela världen som för ett år sedan trodde att de nästa flyktingströmmarna till Sverige skulle komma från Ukraina!

Ukraina är ett stort land med över 40 miljoner invånare och stora städer som bygger på en stolt tradition som går långt tillbaka i historien.

Vi har sett det på nyheterna, vi har hört det på radio – en hel del av dessa en gång stolta städer är idag spökstäder som bara innehåller ruiner.

 

profil

Barnen

De som lider mest i krig är ändå barnen. De har ingen del i detta, de vill bara kunna leva sitt liv med att gå i skolan, leka med sina kompisar, komma hem till en varm måltid efter dagen är slut och kunna lägga sig i sin egen säng utan att vara orolig för flygräder och bombhot.

Flyktingar

Den ”normala” vardagen är helt borta för miljontals barn. Redan nu räknar man med att 7 miljoner flyktingar har lämnat Ukraina (mest kvinnor och barn) och att 8 miljoner lever som intern-flyktingar (flyktingar i sitt eget land då de har flytt från sina hem).

ADRA

ADRA är ett globalt nätverk som arbetar i mer än 120 länder. ADRA Sverige stödjer ADRA Ukraina och ADRA kontor i länderna runt Ukraina för att få in matpaket, rent vatten, hygienartiklar och transport till de som är skadade eller som vill ta sig bort från de värst drabbade områdena i kriget.

Att få uppleva krigets fasor på nära håll är inte bara en fysisk erfarenhet – det ger också en psykologisk påverkan, speciellt för barnen.

ADRA arbetar med psykologiskt stöd för barn i Ukraina, speciellt de som levt nära frontlinjer. Ett exempel är ett projekt som pågår i Transkarpatia. Där får barn mötas, sporta, leka och dela sina erfarenheter med professionell hjälp tillgänglig och tillsammans kan de bearbeta det fasansfulla de varit med om, samtidigt som de får vänner för livet. För en del av dessa barn är det första gången de skrattat på flera månader!

Dagsverket som utförs på Ekebyholmsskolan är ett solidariskt sätt att stödja dessa barn i Ukraina. ADRA Sverige har redan skickat närmare 6 miljoner till Ukraina, men mer behövs för barnens skull!

Om du deltar i Dagsverket så märk din Swish gåva med ”Dagsverket” så ADRA Sverige kan rapportera tillbaka till skolan hur mycket som kom in under dagen.

Vill du veta mer om profilen?