Vegetarisk kost

Ekebyholmsskolan serverar enbart vegetarisk kost, och har gjort så sedan skolans start 1932. Budskapet är numera att ett grönare ätande är bland det viktigaste vi kan göra för både hälsan och miljön och har i årtionden ekat från högt ansedda forskare och organisationer, bland annat FN:s klimatpanel. Här är några av anledningarna till att skolan har valt helt vegetariska måltider.

  1. Hälsoskäl: Vegetarisk kost är enligt forskning bra för människans hälsa, om den är balanserad och innehåller alla nödvändiga näringsämnen. En vegetarisk kost bidrar till en hälsosam livsstil genom att öka intaget av grönsaker, frukt, baljväxter och fullkorn, samtidigt som den minskar intaget av mättat fett och kolesterol. Detta kan bidra till att minska risken för sjukdomar som orsakas av vad vi äter. Vi är övertygade att en vegetarisk kost kan förbättra hälsan och välmåendet för våra elever.
  2. Miljöskäl: Att välja en vegetarisk kost anser vi som skola är mer miljövänligt än att servera köttbaserade måltider, eftersom köttproduktionen kräver mer resurser som exempelvis vatten och jordbruksmark. Genom att minska konsumtionen av animaliska livsmedel kan man minska den negativa miljöpåverkan, som produktion av kött och mejeriprodukter har i form av utsläpp av växthusgaser och miljöförstöring. Att servera vegetarisk/växtbaserad kost är ett sätt att minska den negativa påverkan som skolan har på miljön.
  3. Etiska och kulturella skäl: En del anser att det är etiskt komplicerat att äta djur och att vi bör behandla djuren med respekt. Genom att servera enbart vegetarisk mat på skolan prioriterar vi respekt och hänsyn även till djurens välfärd. Det är samtidigt viktigt för vår skola att elevers mat- och kulturtraditioner respekteras. Att erbjuda enbart vegetarisk mat är därför ett sätt att inkludera alla elever, oavsett etiska ställningstaganden såväl som kulturell eller religiös bakgrund.